Maandelijks archief: juni 2024

De fijne familie van Klever

Toen in september 2013 de PVV een manifestatie organiseerde was de extreemrechtse organisatie Voorpost daar ook aanwezig. Trots lieten zij weten de Prinsenvlag te hebben laten wapperen in Den Haag. Volgens eigen zeggen om Wilders te steunen. Naast de vlag zelf, verkopen ze via hun webshop ook Prinsenvlag-speldjes en opnaai-emblemen met de algiz-rune, een teken dat veelvuldig werd gebruikt door de Nazi-partij in Duitsland.

Een paar dagen later verschenen er 4 mensen met zo’n Prinsenvlag-speldje op hun kleding in de Tweede Kamer: Martin Bosma, Machiel de Graaf, Harm Beertema en Reinette Klever. In 2011 verwijderde de PVV de vlag nog uit hun kamers vanwege kritiek: de vlag werd tenslotte gebruikt door de NSB en wordt tegenwoordig dan ook vooral nog door nazistische organisaties zoals Voorpost, de NVU en Stormfront gebruikt.

Mevrouw Klever is inmiddels kandidaat minister en werd recent bevraagd vanwege dit speldje. Haar verklaring was dat de vlag een “speciale betekenis” heeft vanwege haar familiegeschiedenis, en ratelde daarna wat af over Willem van Oranje en de Spaanse bezetting.

Waarom ze zich geroepen voelde om 3 dagen na de manifestatie en de ophef die daar op volgde, samen met 3 andere PVV Kamerleden het ding op te spelden, blijft onduidelijk. Wat wij nog niet wisten, is dat Bosma, De Graaf, Beertema en de extreemrechtse vrienden van Voorpost zich blijkbaar ook tot de familie van Klever mogen rekenen. Dat zou de eensgezindheid wel kunnen verklaren.

Of er is een andere reden, die vele malen waarschijnlijker is. Dat kan natuurlijk ook.

Dtv: Boeman Brussel

Politiek is een mooi fenomeen. Je kan er alle kanten mee op, maar toch boven alles, kan je politiek de schuld geven. Maakt niet uit waarvan. De politiek doet niets, doet het verkeerd, doet teveel of doet het te laat. Er is altijd wat.

Opvallend wordt het wanneer politici zelf de schuld geven aan de politiek. Regeringspartij VVD had er een handje van om in ons nationale parlement te zeggen dat één en ander “moest van Brussel”. Dat ze op een eerder tijdstip zelf in Brussel voor bepaald beleid hadden gestemd zeggen ze er dan niet bij. Liever afschuiven dan uitleggen, het verre Brussel als grote boeman. Makkelijker kan bijna niet, want maar weinig mensen weten hoe het er in de Europese politiek aan toe gaat.

Deze week zijn het Europese verkiezingen, maar kiezen we de Europese Commissie, Europese Raad, Raad van de Europese Unie of het Europese Parlement? Ik vrees dat veel mensen het antwoord schuldig moeten blijven. Laat staan dat ze de lijsttrekkers en bijhorende ideeën van deelnemende partijen kunnen noemen.

En eerlijk gezegd kan ik het ze ook niet kwalijk nemen: Nederlandse politici nemen al lang een loopje met de waarheid omtrent de EU en onze media interesseert de EU ook niet echt en dus komen die politici er nog makkelijk mee weg ook.

Overigens is het voor de nationale en lokale politiek niet veel beter, mensen geloven makkelijker iets dat op Facebook staat, dan dat ze een uitgebreid achtergrond artikel lezen. En bepaalde politieke partijen maken daar dankbaar gebruik van. Het levert meer op om mee te schreeuwen met de meute, dan uitleg, nuance en oplossingen aan te dragen. We staan er niet goed voor en als we zelf niet actief aan de slag gaan, vrees ik dat het voorlopig ook niet beter zal worden.

Stelling: we verdienen meer aandacht voor de internationale politiek.

Deze column schreef ik voor lokale tv zender Dtv.